Vragen? Bel 085-0026031

Oogsten zonder te zaaien

Geloof jij ook dat je hard moet werken voor resultaat? Is jouw overtuiging ook dat je pas kunt oogsten wanneer je een enorme inzet hebt geleverd? En weet je soms niet meer hoe je je resultaat kunt verbeteren en nog meer kunt groeien? Ontdek hoe ook jij kunt oogsten zonder te zaaien.

Het is herfst en ik raap met mijn kinderen de walnoten in onze tuin. Er lijken er eindeloos veel te liggen en iedere dag komen er meer bij. Kilo’s noten liggen in de woonkamer te drogen. En ergens begint het bij mij te dagen… De natuur geeft gul en met een kleine (raap)inspanning kunnen wij hiervan genieten. En opeens valt bij mij het kwartje: ‘zo ziet resultaat er in de natuur uit’.

 

Vier lessen uit de natuur die succes garanderen

Les 1

Richt je op het dagelijkse proces

De boom doet dagelijks wat hij moet doen (rondpompen van vocht, fotosynthese etc.). Dat is misschien saai maar wel ontzettend effectief.

‘Wil je een boek publiceren? Ga dan iedere dag schrijven’: zegt Elizabeth Gilbert in haar boek Big Magic. ‘Wil je je conditie verbeteren? Sport dan 3x in de week.’ ‘Wil je mensen helpen ontwikkelen? Zorg dan dat je ze inspireert. Niet één keer maar voortdurend.’

Continuïteit en efficiëntie zijn in de basis nodig, niet alleen om iets te laten groeien maar vooral om de vruchten te plukken van eerdere inspanning.

Les 2

Richt je op een uitkomst die bij jou past

Een mooie uitspraak die hierbij past is: ‘je hebt geen doel, er is een doel.’ De boom in onze tuin maakt alleen walnoten en geen beukennootjes of eikels. Het doel, groeien en voortplanten, is een vanzelfsprekendheid.

Vanuit talentmanagement gezien gaat het hier ook over doen wat bij je past en op die manier bijdragen aan de primaire functie van de organisatie. Als je niet doet wat bij je past, verlies je energie en verliest de organisatie rendement. In het ergste geval raak jij of je medewerker burn-out. Je zit op het verkeerde spoor, je wilt een eikel zijn in plaats van een walnoot. Maar eikels zijn er al genoeg.

Les 3

Neem de tijd

Nog een mooie uitspraak hierbij is: ‘Het gras groeit niet harder door eraan te trekken.’ Onze notenboom heeft tijd nodig om zijn zaden te laten rijpen. Het is een cyclisch proces met een eigen ritme. Iedereen weet dat je de walnoten niet kunt rapen in het voorjaar. Alleen over dit punt zou ik meerdere artikelen kunnen schrijven. Ik zie zo vaak om me heen dat het ene jaar overtroffen moet worden met het andere jaar. Het kan en moet altijd beter. Er wordt geen tijd genomen om op adem te komen en het even rustiger aan te doen.

Kate Raworth maakt met haar economische model ook een vergelijking met een boom. Een boom groeit eerst hard maar op een gegeven moment is hij volgroeit. Op dat moment gaat de energie naar de vruchten en niet naar groei.

Een onnatuurlijk groeimodel brengt schade toe. Mensen vallen bij bosjes om maar er wordt vastgehouden aan een groeiprognose die soms compleet los staat van de realiteit. Op meta niveau zien we dit in ons consumeer gedrag, in het uitputten van grond en de achteruitgang van biodiversiteit.
Het is alsof we bang zijn in het voorjaar dat er geen noten zullen zijn in de herfst. En dus gaan we de boom een handje helpen waardoor we uiteindelijk het natuurlijke groeiproces verstoren. De natuur leert ons dat als het resultaat wel komt… als we geduld hebben.

Tijdens het rapen van de walnoten ontstaat er een soort verwondering en dankbaarheid. Dat roept bij mij de vraag op of dat ook niet het gevoel is dat we in onze organisaties zouden moeten koesteren. Hoe wonderlijk is het dat onze dagelijkse inzet leidt tot resultaat en hoe dankbaar mogen we zijn dat we vruchten kunnen oogsten.

Les 4

Potentieel en overvloed

De natuur geeft ons een ander model voor ondernemerschap. Waarin het resultaat vanzelf volgt uit:

  • Continuïteit
  • Doen wat bij je past
  • Geduld
  • Aanwezige potentieel

Wil jij, jezelf, je bedrijf en je medewerkers op een natuurlijke manier laten ontwikkelen en ben je op zoek naar handvatten? Met onze vitaliteitsanalyse krijg je inzicht in de natuurlijk ontwikkelfase van jouw organisatie, de wendbaarheid en vitaliteit van jouw medewerkers. Ontdek in een aantal dagdelen wat de huidige groeifase van jouw organisatie is en welke stappen hieruit volgen.

Nieuwsgierig geworden? Wij vertellen je er graag meer over.

Nieuw businessmodel